Случаят „Желяз Андреев“ – днес е той, утре аз, а след това си ти


Костадин Костадинов: Страхът е превзел българската правосъдна система, а магистратите са зависими от фондация „Америка за България“

 

По време на Великденските празници, един български гражданин бе арестуван от българската полиция, в български град, по искане на чужда държава. Така най-кратко председателят на Движение „Възраждане“ описа обидният за българската нация и държава казус около задържането на сънародника ни Желяз Андреев. На пресконференция в Добрич, сутринта на 11 април, възрожденци изразиха пълната си подкрепа за Желяз, който вместо да бъде със семейството си в празничните дни, търка наровете в ареста по нареждане от САЩ.

Оказва се, че според американското законодателство, българският гражданин Желяз Андреев, е нарушил законите на САЩ, които налагат ембарго срещу Сирия за търговия с определени стоки и на база на това, нашият сънародник е извършил нарушение, обясни пред журналисти в Добрич председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Получава се ситуация, при която в един момент законодателството на САЩ е било нарушено без някой в България да е имал представа за това, най-малкото, защото към него момент България и останалите страни-членки на ЕС не са налагали ембарго на Сирия за извършването на подобни сделки, обясни Костадинов.

Случилото се с Желяз Андреев показва, че американското законодателство има превес над българското, подчерта Костадинов и припомни, че правителството на Сергей Станишев е подписало през 2008 г. спогодба със САЩ за екстрадиция. Документа, който влиза в сила от 2009 г. защитава изцяло американските права и интереси. Безспорен факт е, че по силата на този договор в САЩ са екстрадирани десетки българи, но няма екстрадиран нито един американец. САЩ отказват техни граждани за бъдат разследвани в чужди държави. Практиката през годините е показала, че дори и американци да извършат престъпление, те моментално биват извеждани от територията на държавата, в която са извършили нарушение, обясни Костадин Костадинов.

Сега обаче имаме ситуация, в която българската прокуратура, вместо да предаде на съответните служби за сигурност получените от колегите си в САЩ документи, взема страна. Това си пролича съвсем ясно от изявлението на говорителя й Румяна Арнаудова, която си позволи да нарече Желяз Андреев едва ли не престъпник. Дори повече – заяви, че той има съучастници.

По смисъла на българското законодателство Желяз Андреев не е извършил  престъпление, бе категоричен председателят на „Възраждане“. Защо обаче един български прокурор ще взема отношение по искане на една американска институция? Тяхната работа в този случай е само да пренесат документите. Вижда се обаче, че те вече започват да правят внушения в българското общество. Искането за задържане под стража за 60 дни на нашия сънародник го приравнява с изключително опасните  престъпници, въпреки че той сам се е явил в полицията.

Можем ли да имаме доверие в безпристрастността на българския съд, попита Костадинов. На същия този съд, за който вече е добре известно, че ръководните му кадри минават най-различни нива на обучение от страна на една чужда фондация – „Америка за България“. Фондация, издържана от американското правителство, която кадрува в българската правосъдна система. Това важи с пълна сила и за българската образователна система, защото освен че най-различни съдии и прокурори ходят на обучителни семинари, на подобни занятия са привиквани и директорите на училищата. Мога ли аз като български граждани да съм сигурен, че съдията ще отсъди безпристрастно в полза на правосъдието, а няма да защити интереса на американската държава, която го е издържала в определен момент, попита Костадин Костадинов.

Фактите показват, че нашата държава се е съгласила съвсем доброволно на един принцип на екстериториалност на чуждо законодателство, което да се прилага на наша територия. Всеки български гражданин трябва да знае, че ако наруши някой американски закон, може да очаква след няколко години да получи призовка и да бъде  екстрадирани в някой селски съд в американския среден запад. Тази практика обаче се следва не само по отношение на американското законодателство, но и на турското, подчерта Костадинов и припомни случая от миналата година, когато страната ни екстрадира български граждани по искане на диктатора Ердоган. Нашите управници са готови да предадат всеки български граждани и за тях това не е проблем.

Можем да кажем, че в ситуацията с Желяз Андреев американското законодателство действа като това в хитлеристка Германия. Няма разлика между нацисткия режим и този зад Атлантика. В момента Съединените американски щати действат като една нацистко-фашистка държава, която претендира нейното законодателство да има върховенство над всички останали на планетата. И тук всеки от нас трябва да си зададе въпроса, дали България е независима държава или американска колония? Със сигурност, ако страната ни бе суверенна, нямаше да станем свидетели на това, което се случи с Желяз.

Ужасно, трагично и жалко е обаче, че сега страната ни се управлява от политически партии, които наричат себе си патриотични, а в същото време са готови да захвърлят всеки български гражданин на всеки, който го поиска.

Костадинов припомни и случката от преди две години, когато в страната ни бе арестуван един чеченски терорист. Тогава Русия го поиска, дори имаше и издадена заповед за ареста му от Интерпол. Но при този случай българските власти първо го задържаха, а след това го освободиха, защото се оказа, че е борец за свобода, а не терорист.

Казусът с Желяз Андреев обаче е по-различен. Ако съдът реши, той ще бъде екстрадиран, само защото някой анонимен съдия или прокурор в САЩ е решил, че сънародникът ни е нарушил американското законодателство. Той обаче не е нарушил българското законодателство.

Така създалата се ситуация, е политическа, защото взетото от американския режим решение за налагане на ембарго е политическо. Щатите наложиха ембарго и на Куба. Означава ли това, че всеки турист в Куба трябва да бъде третиран като престъпник, попита Костадинов. Да, сега страната ни също наложила ембарго на Сирия, но към онзи момент, когато Желяз Андреев е работил в щатската компания от територията на България, такова не е имало.

Странно защо обаче никой не иска екстрадицията на Бойко Борисов и неговите престъпни министри, попита председателят на „Възраждане“. Той припомни за скандалните репортажи на журналистката Диляна Гайтанджиева, който тя направи преди няколко месеца, когато падна сирийския град Алепо. От тях се видя, че в Алепо има складирани тонове българско оръжие. Как то се е озовало там? Защо никой не иска екстрадицията на българския министър-председател при положение, че бе доказано, че  тези оръжия идват от ВМЗ-Сопот. Стана ясно, че сделката е извършена от българската държава. Или се оказва, че страната ни може да продава оръжие на ислямистите, но когато български гражданин, служител в колцентър, извършил преди пет години сделка с части със сирийска държавна компания, това вече е проблем.

САЩ се управляват от престъпен нацистки режим, който финансира терористични организации и превръща държави като нас в съучастници на тези терористични организации. Защото България беше и продължава да бъде съучастник на Ислямска държава, но за тези неща разследвания няма, заяви пред журналистите в Добрич председателят на „Възраждане.

На всички трябва да бъде ясно, че днес е Желяз, утре може да съм аз, а след това и ти. Тук говорим за отвличане, за похищение, а не за административна процедура. И точно поради тази причина всички българи трябва да застанат зад Желяз Андреев.

Страхът е превзел българската правосъдна система. При разговорите ми по случая с Желяз, магистрати ми заявиха открито, че ги е страх, защото ако кажат нещо или по някакъв начин проявят отношение, кариерата им приключва, разкри още Костадин Костадинов. Това е така защото правосъдната ни система се командва отвън. Тя се командва от американското посолство и, ако един български съдия прояви независимост и предпочете българския национален интерес пред американския, неговата кариера приключва. От обвинението се разбира, че собствениците на фирмата, в която е работил Желяз Андреев са направили самопризнания и са сключили сделка с прокуратурата. Нормално е в тази ситуация те да натопят българските аборигени и да кажат, че те са виновни за всичко. Тепърва се разбира, че американците ще дават допълнителни сведения за това дали има или няма извършени нарушения на законодателството. Остава ни да видим до каква степен българският съдия ще бъде обективен и безпристрастен. Защото  в една такава ситуация, той може да поиска втори разпит на американските свидетели. Нека те дойдат у нас и дадат показания пред българския съд. При разговор с прокурор, той ми каза, че това е възможно, но за да се случи е нужно мъжество, което обаче в българската правосъдна система е отстъпило място на страха. Нещата са пределно ясни – ако не изпълняваш заповедите се сбогуваш с кариерата си на магистрат. Това за пореден път доказва, че България не е независима държава, а американска колония.

И затова, ние от „Възраждане“, които все още мислим като свободни българи, а не като американски роби, ще направим всичко необходимо за да освободим нашия сънародник, бе категоричен Костадинов. Ние не го познаваме. Допреди няколко дни дори не знаехме, че съществува. Но той е един от нас, от 7-те милиона българи и, ако ние днес го подкрепим в тази трудна ситуация, той утре ще подкрепи нас.

Къде са обаче днес добричките депутати, попита председателят на Движение „Възраждане“. Сред тях има и представител на така наречените „обединени патриоти“ – Йордан Йорданов, който е кръстник на моята дъщеря. Искам да попитам този виден български патриот, защо не излезе и защити своя сънародник и съгражданин. Искам да попитам и кмета на Добрич Йордан Йорданов, защо не защити своя съгражданин. Може би защото е получил образованието си в САЩ и това го спира? Къде са българските патриоти, попита многократно Костадин Костадинов. Тези видни защитници на българските национални права и свободи, миналата година ходиха да бият бабичките по границата, но когато преди дни във Варна дойде Ердоган, те се скриха като мишки. Защото те са такива – жалки, дребни, сиви мишки. Говорим за национални предатели, които не посмяха да  защитят един българския гражданин, може би дори техен избирател. За всички българи трябва да е ясно, че тези национални  предатели ни продават накуп, като добитък и това си пролича съвсем ясно от липсата им на категорична позиция и най-вече действия, с която да защитят Желяз Андреев, обобщи в края на пресконференцията в Добрич председателят на Движение „Възраждане“ Костадин Костадинов.

От “Възраждане” подкрепяме протестите в Добрич и Варна, които са организирани в защита на Желяз и на свой ред организираме такива пред съдебните палати на София, Силистра, Казанлък, Пловдив, Бургас, Стара Загора и редица други градове – днес от 18 часа. Защото днес е Желяз, но утре може да съм аз!

бутони към социални мрежи