Възраждане настоява прокуратурата да се самосезира


Възраждане настоява прокуратурата да се самосезира след стряскащите разкрития на министър-председателя Борисов.

Къде е прокуратурата в България и има ли отговорни и работещи институции? Останаха ли необвързани с мафията правоохранителни органи и можем ли изобщо да се надяваме, че борбата с престъпността ще влезе в дневния ред на държавата?

Тези въпроси вълнуват обществеността у нас през изминалите дни, след стряскащото изявление на министър-председателя Бойко Борисов, който публично заяви, че в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик.

Логиката сочи, че след подобно разкритие от страна на министър-председателя, държавата веднага ще хвърли всичките си сили, за да проведе разследване, установи и оповести на обществото, кои са престъпните елементи в българския парламент, замесени с трафика на наркотици. Практиката от изминалите няколко години показва, че дори и при значително „по-дребни” престъпления, прокуратурата се самосезира и често пъти дори провежда брифинг, на който дава сведения за случая, за да покаже на обществото, че институциите са на мястото си и бдят за спазването на законите.

Ние от „Възраждане” сме крайно притеснени от мълчанието на прокуратурата. Изминаха повече от 48 часа от изявлението на министър-председателя, но нито говорителят на обвинител №1, нито самият Сотир Цацаров, дават изявление по темата.

Продължаващото мълчание на овластените държавни служители, натоварени с борбата с престъпността, буди у нас сериозна тревога и поставя под съмнение тяхната независимост. Защото при подобни разкрития, идващи от човека, заемащ най-високия пост в държавата, прокуратурата трябваше да се самосезира на момента. Две денонощия след изявлението на министър-председателя обаче, това не се случва.

Възраждане” призовава Прокуратурата на Република България да се самосезира незабавно и да предприеме необходимите действия за започване на разследване срещу народните представители, замесени с наркотрафик. В противен случай в обществото за пореден път ще се затвърди тезата за липса на желание за борба с престъпността от страна на институциите и недосегаемостта на депутатите.

И, ако прокуратурата продължава да не се самосезира, ние от „Възраждане” ще го направим, изпълнявайки своя граждански и политически дълг.

бутон за споделяне