Украйна за пореден път приема антибългарски закон, а правителството отново мълчи


На 5 септември Украйна прие закон за образование, който директно стъпква основно право на 200-хилядното българското малцинство (а и на други малцинства) – правото на майчин език. Реакция от София обаче няма.
Досегашното законодателство на Украйна позволява на малцинствата да се обучават и да общуват на родния си език, ако те представляват поне 10% от населението на съответния регион. Затова и езиците на малцинствата имаха статута на регионални езици. Новият закон премахва това положение. От 2020 година украинският език става единственият език на обучението за учениците от 5 клас нагоре.
Припомняме, че сме първите, които повдигнаха въпроса с пребитият и залят с боя общински съветник от български произход. Ние също така сме единствените, които се застъпиха за сънародниците ни в Украйна, които бяха изпратени на фронта в гражданската война.
Наясно сме, че правителството на ГЕРБ и така наречените патриоти вижда сънародниците ни зад граница единствено като донори на свеж капитал за българската икономика и потенциална работна ръка през летните месеци, но за нас от Възраждане това е недопустимо! Призоваваме МВнР да мобилизира съмнителния си капацитет и да осъди този акт на Украйна. Нещо повече, настояваме украинският посланик в София да бъде привикан, за да му бъде казана позицията на държавата ни – че ние категорично не сме съгласни сънародниците ни в Украйна да бъдат дискриминирани по този начин! Ако българската държава отново не реагира – това ще е поредно доказателство, че външната ни политика прави нещо само по заповед на чужди посолства и когато са намесени чужди интереси.

споделяне на връзка