Сигнал за проповядване на омраза към българите в национален ефир


Позиция на Възраждане – Стара Загора относно открито проповядване на насилие и омраза на етническа основа в предаването „Ничия земя“, сезон 4, епизод 25, излъчено по „Нова телевизия“ на 03.03.2018 г. от 18:00 ч.

На основание чл. 208 и 209 от НПК, областният координатор на Възраждане за област Стара Загора, г-н Слави Котаров, внесе сигнал в Районна прокуратура София.

Ежедневно от всички средства за масова информация сме заливани от призиви за толерантност, равенство пред закона и етническа търпимост. Десетки НПО-та със зъби и нокти се борят за правата на определени български граждани, пренебрегвайки въпроса за задълженията им. Законът с цялата си строгост се стоварва върху главата на всеки, дръзнал да спомене за различното третиране на част от българските граждани в сравнение с други. На фона на цялата тази истерия обаче, някак арогантно и цинично в предаването „Ничия земя“, излъчено навръх националния ни празник – 3 март, „Нова телевизия“ се появи с репортаж, в който човек от една малцинствена група открито проповядва насилие и омраза срещу „българите“, а репортерката учтиво му кима и приглася, без дори да направи опит да прекъсне очевидно расистката войнствена реторика, основана на явна етническа принадлежност.
Напълно необезпокояван, младежът разкри пред неограничената аудитория на телевизията формулата за разбирателство и интеграция между етносите в България: „Ако не ги набиеш (българите) със сила, няма да се отнасят с теб добре. Така се разбираш с българите – с бой. Трябва със сила“. В потвърждение на думите си, даде и два примера. Първият от тях е за дете в 162-ро училище в София, което според младежа не се отнасяло добре с него, затова го „вкарал в тоалетната, счупил му ръката и му избил два зъба“ и оттогава момчето започнало да му казва „здравей“. Вторият случай, вероятно се е случил скоро преди предаването – човек от български произход започнал да го “задява” поради различие във футболните им пристрастия, което ескалирало до побой над този човек от страна на младежа и други, които са били с него, като освен побоя, на човека му бил отнет и счупен таблета.
Очевидно е, че досега на никой не е направило впечатление това и е страшно, че подобни речи, разпространявани от една от гледаните телевизии у нас, се приемат за нормални. Дали има, или няма извършено нарушение, или дори престъпление – ние не можем да отсъдим, но сме сезирали съответните органи – Районна прокуратура в гр. София, която да извърши проверка на случая и при наличието на доказателства за неправомерни деяния да потърси съответната отговорност от виновните лица. Ще следим дали правоприлагащите органи ще свършат работата си докрай и с всички средства ще се противопоставяме на подобни груби, арогантни и всяващи омраза и разделение в обществото действия. Това би трябвало да касае и вълнува всеки един българин, защото ако не е така, означава, че сме просто лицемери – само стоим, наблюдаваме и говорим колко ни е объркан животът в България.

Екипът на Възраждане – Стара Загора
16.03.2018 г.

бутони към социални мрежи