Възраждане: Празнувайте със семействата си днес, бъдете единни и не губете вярата си


Честит празник българи! На днешния 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а народният календар – Деня на християнското семейство.

Няма друг народ по света, който да е издигнал на пиедестал семейството, така както нас – българите. Трудностите, съпътствали живота на предците ни през вековете, са им показали, че дори и в най-безнадеждните за всеки човек моменти, семейството е опората, която ще ти помогне да продължиш напред, да преследваш мечтите си и да постигнеш целите си. Величината на проблема никога не е била от значение за задружното семейство. Напротив, както историята на народа ни, така и личната история на всяко българско семейство, са показали, че колкото по-голяма е трудността, толкова по-силна е сплотеността в семейството.

Днес, нашият народ е изправен пред може би най-голямото изпитание в своята хилядолетна история – да продължи да съществува. Самото съществуване на народа ни обаче е следствие от добруването и благоденствието на всяко българско семейство.

Действителността в съвременна България е такава, че сиромашията и недоимъкът са хванали в злостната си хватка българските домове. Борбата за ежедневното физическо оцеляване, често пъти е причина да забравим за изповядваните от предците ни духовни ценности. В много български домове семейната вечеря е спомен от далечното минало, а за шумни и пищни тържества, дори не може и да се мечтае. Често пъти разпилените по света български семейства не успяват да се съберат около трапезата дори веднъж в годината и единствената им останала възможност това да се случи са Скайп или Фейстайм.

Въпреки неволите на съвремието обаче, ние от Възраждане ви призоваваме да празнувате днес. Напук на трудностите и най-вече на онези, които ни докараха дотук, тази вечер бъдете със семействата си. Дори и да се намирате на стотици и хиляди километри едни от други, чуйте се по телефона, вижте се на екрана на компютър и се поздравете. Усмихнете се, кажете си, че се обичате, сетете се за предците си и имайте вяра в бъдещето. Само така ще успеете да запазите единството на семейството и да продължите напред. Бъдете силни и помнете, че човекът без семество, не може да живей.

социални мрежи