Позорни и недопустими са заплахите в ефир


Журналистиката задава въпросите, които вълнуват обществото. Журналистиката не е договореност между медии и власт или поне не трябва да бъде.

Днес в ефира на частна медия станахме свидетели на поредния ярък пример за това как властимащи директно се опитват да заплашат журналист и да му напомнят, че трябва да внимава какви въпроси задава, за да не остане без работа. Депутатът от  ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов недвусмислено заявиха на водещия Виктор Николаев, че столът му ще остане празен, тъй като “за такива въпроси уволнявам”.

Поведението и самозабравата на озовалите се сред управляващите е недопустима. Наглостта им заплашва техните места, защото правилните въпроси и търсенето на истината са четвъртата власт. Журналистиката е коректив, а не метреса. Това, че Антон Тодоров и Валери Симеонов са забравили този факт само говори за това, че към тях отдавна не трябва да има вот на доверие!

ПП “Възраждане” застава зад исканията на българските журналисти за оставка на двамата политици и настоява за ясна позиция и отговор от двете партии за откритите заплахи от депутатите.

Една от свободите на нашето общество е тази на словото. Тя е наше право да търсим истината и да изразяваме своята позиция водени от съвестта.  Потъпкването на свободата на словото е позорно и недопустимо.

бутон за сайт