Позиция на Възраждане относно въздушните удари върху Сирия


Вчера бе извършен очакван въздушен удар върху Сирия от САЩ, Великобритания и Франция. Нападението получи изрично одобрение от генералния секретар на НАТО и председателя на Европейския съвет. Благословия без каквото и да е общо решение в рамките на която и да е организация – ООН, НАТО или ЕС!
Вече 7 години една държава е разкъсвана от „гражданска“ война, в която основните сражаващи се са чуждоземци. Според някои изследователи в нея са взели участие бойци от около 140 държави. При положение, че международно признатите страни в света са 194!!!
Смятаме за пределно нужно да отбележим, че лицемерието в последните десетилетия преодоля всяка граница на самозаблудата, в която живеем. Косово, Ирак, Украйна, Сирия… Силните на деня не се свенят да наложат брутално интереса си в нарушение на правила, които самите те са писали. Международното право се оказва една сополива кърпичка, която потърпевшите да размахват в своето безсилие.
Днешният свят е творение на победителите от Втората световна война. Повече от 70 години живеем в илюзорен „ред“, който отдавна е изчерпан. И е крайно време тази „къщичка от карти“ да бъде издухана, за да бъдат положени нови основи! Защото днес демокрацията и ценностите зад нея са само кухи понятия, ползвани като маска за ежедневна мерзост.
Европейските народи добре познават разрухата и унищожението. И не можем да приемем, още по-малко да бъдем солидарни, с участието на наши „съюзници“ в безскрупулно налагане на интереси от страна на трети „играч“. Европа е изправена пред достатъчно нерешени проблеми, за да бъде въвличана в поредица от „приключения“ отвъд границите ѝ. Или се концентрираме върху общите за нас трудности, или зачеркваме повтаряната до втръсване „европейска солидарност“!

бутон за споделяне