Възраждане: правителството да подаде оставка заради гафа с цигански и турски език в училище


Поредната родолюбива инициатива на управляващата ни Патриотична коалиция вече е в ход. Загрижени за интеграцията на бленуваните от тях малцинства, от МОН са изготвили програма за изучаването на майчин език в училище. От публикации в медиите става ясно, че:
“Деца от малцинствата вече ще могат да учат в училище майчиния си език, ако пожелаят. Това ще става по 2 часа седмично под формата на СИП, ЗИП или факултативни форми. МОН вече е готов с учебни програми по езиците на най-големите общности – турски, ромски, арменски и иврит. ”
Информацията е предоставена от зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова. Българският народ става свидетел на едно управление, което се движи без ДПС, но по ДПС-арски. Заложените планове по никакъв начин няма да помогнат за по-ефективна интеграция, защото проблемът на т.нар. малцинства у нас не е незнанието на майчиния им език, а невъзможността за боравене с официалния език у нас – българският. Точно тази езикова бариера им пречи да контактуват пълноценно с останалата част на обществото и новите програми на управляващите ни “Патриоти” няма да помогнат, а само ще задълбочат проблема. Същите, претендиращи за националистическа идентичност партии, само няколко месеца по-рано лансираха идеята детската градина да стане задължителна от 4-годишна възраст, естествено с мотива, че по този начин ще се насърчи интеграцията. Това шизофренично поведение не ни учудва. То е плод на тоталната некомпетентност и управленско безсилие, демонстрирани от силно патриотичното ни правителство.
Будят недоразумение и тревожност у всеки мислещ гражданин редица въпроса. Първо, как ще се преподава циганският, наричан от поелите кормилото на държавата патриоти “ромски” език? Такъв език няма кодифициран, не е ясно на кирилица ли ще се пише или на латиница. Притеснения буди и широката възможност за корупционни практики. Освен това говорещите цигански у нас имат съществени разлики, които понякога могат да бъдат неразбираеми и неприсъщи помежду им, а оценяването на практика ще бъде невъзможно не само заради това, а и заради липсата на преподаватели. На второ място, защо на евреите в България, които са сефаради, ще се натрапва чуждият за тях иврит, вместо техния ладино (средновековна форма на испански)? Това не е ли в разрез с установените европейски практики и ценности? На трето, но не последно място, оставаме с впечатлението, че тези програми се натрапват на децата, които, цитираме “се дърпат и предпочитат английски”.
След като от Възраждане само за няколко дни поискахме оставките на депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов, на последния повторно и на Вълчо Чолаков – областен управител на Бургаска област и на вътрешния министър Валентин Радев, сега няма да се ограничим само с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и неговият заместник Таня Михайлова, а искаме оставката на цялото псевдопатриотично правителство!

e vestnik

споделяне на връзка