Възраждане – Добрич: недопустимо е Общината да прехвърля задълженията си по благоустрояване на града към жителите му


“Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път”. С тази реплика от незабравимия български филм „Куче в чекмедже” можем най-добре да опишем казаното от зам.-кмета на Добрич арх. Боян Коларов относно бъдещите благоустройствени дейности в града. На проведената среща с обществеността, на която кметът Йордан Йорданов и заместниците му направиха отчет за свършеното през изминалите две години, арх. Коларов заяви, че Добрич е най-добрият град за живеене, само че тепърва трябва да го постигнем. В най-общи линии защитаваната от архитекта теза гласи, че добричлии /наричани активна общност/ трябва сами да поемат отговорност за благоустрояването, а общината ще помага административно, тъй като това е работата на една администрация. Когато гражданите участват активно в нещо, после активно и го подържат и го чувстват като нещо свое, заяви още уверено зам.-кметът.
Оказва се, че според кметския екип възстановяването на занемарените спортни и детски площадки в кварталите, е работа на живеещите там, а не на Общината. Необходимо е хората /активните общности/ да се организират и да благоустроят желаните от тях пространства, а местната власт ще им помогне само административно, каквото и да означава това доста разтегливо понятие. Пари от администрацията обаче не трябва да се очакват.
И, разбира се, бе даден пример за една такава активна общност – чуждестранна. Със задоволство ни бе припомнено за групата американски доброволци, които преди няколко месеца направиха ремонт на двора и оградата на читалището в Рилци. Те финансираха детската площадка там, след което дойдоха лично да боядисват и да шкурят оградата на читалището и да вършат други подобрения в двора. Дойдоха от Америка и работиха два дни, подчерта Боян Коларов. Според него решението на всички подобни казуси може да стане само с отговорни и активни общности, които сами да поемат отговорност за своите места. Те настояват, дават идеи и дори харчат свои пари, като от нас искат просто административно съдействие. И понеже ние сме администрация, нямаме никакъв проблем да им осигурим административно съдействие. Тогава тези хубави неща се случват без проблеми и нашата увереност е, че пребъдват във времето, обобщиха от кметския екип.
Ние от „Възраждане” категорично не можем да подкрепим тази теза, тъй като според нея, цялата отговорност се прехвърля на добричлии. Разбира се, жителите на града трябва да имат своя ангажимент за опазване на общинското имущество. Необходимо е обаче да се направи ясно разграничение между това да изискваш от добричлии да пазят вече изграденото и да им прехвърляш задължението по изграждане.
Със сигурност наложените на Община Добрич финансови санкции от близо 4,5 млн.лв. са сериозна пречка за изпълнение на благоустройствените дейности, но това не може да бъде причина за абдикация от задълженията ѝ и прехвърлянето им към жителите на града.
Това виждане на местната администрация бе потвърдено по време на срещата, когато жител на квартал „Игликите” попита, кога в района ще бъде извършено благоустрояване, тъй като такова не е правено от построяването му през 1974 г. Отговорът, който получи бе, че няма как да очакват от кмета през 2017 г. да направи нещо, при положение че не е работено от 1974 г. Тези неща могат да се случат тогава, когато в тези места се появят отговорни градски общности, които заявят своето желание и покажат истинска активност. Тогава общината ще им помогне всячески. Но общината не разполага със свободни пари, които да харчи. Никога не е разполагала и никоя община по света не разполага с подобен ресурс, продължи коментара си зам.-кметът Коларов и подчерта, че дори и община Ню Йорк не разполага със свободни пари и разчита на своите граждани да се грижат за тези места.
Едва ли обаче на добричлии ще им стане по-леко, след като вече знаят, че има сериозни прилики между общините Добрич и Ню Йорк. И ако наистина ще правим сравнения между общностите тук и тези отвъд Атлантика, няма как да не попитаме и за другите показатели, като доходи на домакинствата, възможности за развитие и реализиране на печалби. Защото когато изискваш от тези, които са те избрали, да бъдат като онези от другите държави, които даваш за пример, трябва да ги поставиш при равни условия. В противен случай, остава впечатлението, че ти самият се намираш не там където ти е мястото и, не жителите на Добрич, а ти трябва да бъдеш по-активен.

бутони за социални мрежи