Малко преди да посети България, Ердоган унизи страната ни. За пореден път!


Днес стана ясно, че по време на местния конгрес на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в град Сакария, нейния лидер и президент на турската (все още) република Реджеп Тайип Ердоган е направил поредното си скандално и унизително за страната ни изказване, заявявайки че Кърджали бил част от неговите и на всички турци „душевни граници“.
Ето и точен цитат на онази част от речта му, произнесена пред делегатите на конгреса, която пряко касае България:
”От този великолепен салон искам лично от моето име и от името на народа да поздравя братята ни в Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Македония, Сърбия, Западна Тракия, Крим, България и Румъния.
Пращаме нашите поздрави на всички жертви и потиснати наши братя в Сараево, Скопие, Ксанти, Комотини, Кърджали и на Мостар. Споделяме нашата сърдечност с тези братя, чиито душа и очи са обърнати към Турция, за тези молещи се за успеха на Турция.
Всеки път го казвам: Тези градове физически са разположени в границите на други страни, но те са част от нашите душевни граници.”
Как следва да тълкуваме тези негови думи?
Първо, той говори за мюсюлманското население на Балканите и в черноморския регион като за „братя“. Всеки който е следил публичните изяви на Ердоган и е запознат с геополитическите му тези и елементарни идеологеми е наясно, че той употребява тази дума неслучайно, а именно, за да се опита да подчертае някаква имагинерна етническа близост между тези хора и основната част от населението на съвременната Република Турция. Това е груба манипулация и не отговаря на историческата истина! Съвсем малка част от мюсюлманите в Югоизточна Европа имат турски произход. Огромната част от това население, представляват наследници на ислямизирани с огън и меч местни народности, които никой не е питал искат ли да бъдат такива или не.
Второ. В словото си Ердоган твърди, че тези негови „братя“ са потиснати. Това също е откровена лъжа. С изключение на донякъде Гърция, във всички други страни, в които се намират изброените от Ердоган градове, мюсюлманите се радват на по-големи демократични права и свободи, отколкото в самата Турция. А някои от тези държави, като например Босна и Херцеговина и Македония са дори под пълния политически, културен и икономически контрол на местните мюсюлмански общности.
Трето. Когато държавният лидер на най-мощната във военно отношение и най-недемократична държава в Европа, говори за условност на граници, пък били те и само душевни (засега), то следва да говорим вече, не само за унижение, а и за директна заплаха. Имайки предвид също така, че тези му намеци и откровени закани, не са прецедент, а вече установена от години вербална политическа линия, нещата стават повече от сериозни.
На този фон, ние в лицето на българското политическо и държавно ръководство, вместо да излезем с официална нота, да привикаме турския посланик за обяснение или просто да вземем мерки по защита на националната ни сигурност, дори без да ги обявяваме публично, се готвим бодро да сервираме и отсервираме шербета и турското „кайве“ в резиденция „Евксиноград“ на 26 март, когато Ердоган трябва да дойде за среща на върха с ЕС и то в страната, чийто териториален интегритет той неведнъж е показвал, че не уважава и не признава. За нашите управляващи обаче, това явно не е проблем.
За ГЕРБ е ясно, те са си национални нихилисти по политическо призвание и не го и крият. Къде обаче са така наречените „обединени патриоти“? Защо мълчат за пореден път? Нали само допреди няколко години правеха протести срещу посещенията на Ердоган в България, искаха милиардите, които Турция дължи по Ангорския договор на наследниците на бежанците от Одринска Тракия, искаха извинение за 500 годишния османски геноцид срещу българската нация и какво ли още не. Къде са сега? Какво се промени? Отговорът е грозен и елементарен, почти колкото Каракачанов. Просто тогава бяха в опозиция, а днес са на държавната софра и устата им е пълна. Това може би е и причината за мълчанието им, а може би мълчат, просто защото са същите национални предатели, като тези които плюеха само допреди няколко години.
В тази връзка, за разлика от управляващата предателска клика, ние от „Възраждане“ ще се съберем в 12:00 часа на 26 март във Варна и ще заявим високо и ясно, че този който не уважава своите съседи и техния суверенитет, не е желан, както в България, така и в която и да е друга европейска страна.

сподели бутон