Договор за добросъседство с Македония – само след публично оповестяване на съдържанието му


В последните месеци отношенията между Република България и Република Македония получиха нов, дори подозрителен тласък. Представителите на политическата върхушка у нас се отличават с непозната до днес активност по темата. Тази внезапна заинтересованост буди известни опасения, особено съчетана с некомпетентността на официални лица като външния ни министър Екатерина Захариева, която еднолично „призна“ т. нар. „македонски език“.

Притесненията ни се подсилват и от някои изявления в Скопие. Български и македонски медии цитираха коментар на Зоран Заев, министър-председател на Република Македония, относно все още неподписания договор за добросъседство между двете страни: „В договора няма дилеми, че става дума за две държави, два езика и два народа.“

Необуздаемо се натрупват съмнения около въпросното споразумение. Възниква въпросът защо проектът на това съглашение се пази в пълна тайна? Дали това се дължи на добронамереност в опит да се постигне съгласие между преговарящите страни или на оправдан страх, че съдържанието му може да взриви българската общественост? А и дали тази необяснима на пръв поглед активизация се дължи единствено на нас или е диктувана от чужда воля?

Конкретни отговори на тези въпроси сега не са нужни. Но е пределно наложително окончателният проект на договор за добросъседство между Република България и Република Македония да бъде публично оповестен преди да се пристъпи към подписването му! За да не се окаже, че наследниците на комунистическия елит, които ни управляват днес, продължават неговото дело от годините непосредствено след Втората световна война – създаването на самостоятелна македонска културна идентичност.

споделяне в социални мрежи