Летище „София“ с рекорден ръст за 2017 година. Готви се нов опит за концесионирането му


По време на заключителни обсъждания на Закона за държавния бюджет за 2018 г., които бяха проведени в последните месеци на 2017-та година, управляващото мнозинство в лицето на ГЕРБ, Обединени патриоти и партия Воля, прие един изключително съмнителен текст, който предвиждаше разходването на средства от концесионни такси от Летище „София“, докато то все още е държавно и без да има дори стартирала концесионна процедура. Тогава ние от „Възраждане“, излязохме с официална позиция срещу евентуалното концесиониране на столичния аеропорт, поради няколко основни причини. Първо, не виждаме никаква причина да се отдава на концесия държавно предприятие със 100 милиона годишна печалба. Второ, това предприятие представлява стратегическа инфраструктура с огромно значение за националната ни сигурност. И трето, концесионните такси по сега действащото законодателство са изключително ниски, което прави всяка подобна сделка изключително неизгодна и ощетяваща държавата.

Няколко месеца по-късно, правотата ни се потвърди и то официално от самото ръководство на Летище „София“. В съобщение до медиите от държавното дружество отчетоха ръст на пътниците с над 30% през изминалата 2017 година. По данни на дружеството, през предходните 12 месеца са били обслужени около шест милиона и половина пътници (6 490 096), което представлява ръст от 30,3% спрямо 2016 година. Ръст от 11,3% се наблюдава и в броя на полетите за 2017-та, като през изминалата година са излетели и кацнали общо 57 670 самолети. Обработените товарни и пощенски пратки са сходни спрямо тези от предходната година и възлизат на 21 хиляди тона на годишна база.

Както можем да предположим, увеличеният трафик през летището има и своите огледални финансови измерения, изразяващи се в пропорционално увеличени приходи от такси.

На този фон, управляващите вече потриват ръце за поредния грабеж. Само преди около две седмици транспортният министър Московски обяви, че процедурата по концесионирането на летището ще стартира отново в края на януари или началото на февруари, тази година. Вече били договорени всички срокове и процедури, и то забележете с експерти на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Не можем да проумеем само едно, къде са управляващите господа „патриоти“, които от сутрин до вечер лаят срещу икономическия колониализъм, натрапван ни от западни финансови институции. Нали бяха големи борци срещу икономическото робство и грабителските чужди инвеститори. Къде е Волен Сидеров, чиято партийна телевизия ката ден върти предавания за икономическите достижения на развития социализъм и пуска филми за живота и делото на Уго Чавес и Николас Мадуро. Какво се промени?

Ще ви кажем, вече са във властта. Наредили са се пред копанята и чакат. Може и да са вярвали някога в тези неща, днес обаче им се е паднало. И те семейства хранят, както се казва. Всъщност истината е една, макар и доста грозна и прозаична. Просто копанята победи идеите. Едно е сигурно обаче, краят им няма да е лек…

социални бутони